Energi är en frihetsfråga

Ett friare liv med solenergi och batterier.

Fast i beroendet av olja och kol

Ibland undrar jag om mitt progressiva hjärta har hamnat på sne. Det kan kännas som att jag har tappat passionen.

Mina förklaringar är nästan alltid funktionella, de beskriver logiken och de vetenskapliga svaren. Jag blir arg och glad, fäller en tår av lycka eller medkänsla. Men jag förstår inte varför jag är övertygad. Varför är klimatet så viktigt? Och jämlikhet…och demokratin? Är det för att vetenskapliga mätningar säger att skogen och sjöarna är viktiga? Nej.

Var finns elden, lågan som brinner inombords, engagemanget som driver mig och som får mig att demonstrera och manifestera, det som gör att jag älskar Greta och hatar Trump? Varför känner jag som jag gör och hur kan det bidra till ett bättre samhälle?

Här på samio.se försöker jag göra tre saker

  1. gå till roten av engagemanget, kärleken mellan människor, och hur var och en av oss kan omvandla kärleken till positiva förändringar i samhället.
  2. Mejsla fram en bild av hur ett kärleksfullt samhälle ser ut och fungerar, utifrån dagens förutsättningar.
  3. Och slutligen skapa det samhället, lätt som en plätt 🙂

Men kärleken är det viktigaste. Hoppar vi över kärleken är vi snabbt tillbaka i dagens kaos.

Utan kärlek blir vi rädda, för krig, stormar och farsoter, rädda för varandra. Och världen speglar vårt inre. När vi fyller oss själva med rädsla upplever vi omvärlden som skrämmande.

Men när du tar hand om dig själv, framförallt ditt inre men även din kropp, öppnar du upp ett friare liv. För varje tillfälle du mediterar bygger du en inre kraft.

När du slutar använda Facebook och Instagram mår du bättre och kanaliserar energi och engagemang till något konstruktivt. All förändring börjar inombords.

Men vi förmår inte förändra samhället bara som individer. Lösningen är en kombination av egna och gemensamma insatser. Som individer kan vi agera och skapa. Som grupp kan vi forma normer, det mest kraftfulla som finns. Det är normer som får oss att hålla avstånd från varandra under en pandemi, som får oss att räcka fram handen till någon som fallit och demonstrera för något vi tror på.

Normer får oss att ändra beteende och leva det liv vi drömt om.

Det bästa är att vi kan börja nu direkt. För varje steg vi tar desto starkare och mer kärleksfulla blir vi ❤️

Startpunkten är ditt hjärta, kärleken till dig själv, och det är där vi börjar.